Warmtepomp: energie uit natuurlijke bron

De verwarmingsketel van de toekomst lijkt op een grote koelkast. Het apparaat is niet langer verbonden met het gasnet, maar maakt voornamelijk gebruik van natuurlijke bronnen. Tachtig procent van de energie wordt gehaald uit lucht, water en bodem, twintig procent uit elektriciteit. Toekomstmuziek? In onze veertig nieuwe appartementen aan het Rederijkersplein in Noordwijk wordt deze techniek al toegepast.

Bij het bedrijf Nathan in Duiven werden medewerkers van de Noordwijkse Woningstichting, installatiebedrijf Van Wijngaarden en bouwer Van Wijnen eerder deze maand ingewijd in de nieuwste technieken om woningen op een duurzame manier van verwarming en warm water te voorzien. De NWS trekt hier in dit project bijna 600.000 euro voor uit. Naast de warmtepomp krijgen de appartementen ook elk hun eigen zonnepanelen en warmte-terugwininstallatie. Uiteraard zijn de woningen ook optimaal geïsoleerd.

Het familiebedrijf Nathan loopt voorop in de ontwikkeling en het installeren van warmtepompsystemen en groeide de afgelopen jaren spectaculair: van 10 naar 115 personeelsleden. Het knapt ook letterlijk uit zijn jasje: het is proppen om alle belangstellenden in het zaaltje in Duiven te krijgen. Binnenkort verhuist Nathan dan ook naar een nieuw hoofdkantoor in Zevenaar, dat in alle opzichten een uithangbord wordt voor de energietransitie. “Alles op het gebied van duurzaam verwarmen en koelen is in dit gebouw verwerkt”, zegt ‘sales advisor’ Jurgen van Gorp.

Boorgaten

Ondertussen, aan het Rederijkersplein in Noordwijk, is een ploeg van Nathan bezig om 42 bronnen – 40 voor de appartementen en 2 voor centrale ruimten – te boren die de aardwarmte voor de woningen leveren. Zodra een diepte van 85 meter is bereikt, gaat er een gesloten leiding (‘een lus’) de grond in. De vloeistof in deze buizen warmt straks in de grond op natuurlijke wijze op en wordt daarna door de warmtepomp verder op temperatuur gebracht voor (in dit geval) de vloerverwarming en warm water uit de kraan of douche.

De temperatuur in de bodem is in de wintermaanden hoger dan de buitenlucht, maar in de zomer is dat andersom. Dan zal de vloeistof in de leidingen niet door de aarde worden verwarmd, maar afgekoeld. Een belangrijk voordeel van de warmtepomp is dan ook dat de woningen op een natuurlijke manier kunnen worden gekoeld. Dat zorgt voor een prettig binnenklimaat.

BENG

Voor haar nieuwbouwplannen kiest de NWS nadrukkelijk voor woningen die gasloos en Bijna-Energieneutraal (BENG) zijn. Daarmee worden al grote sprongen gemaakt in het halen van de energiedoelstellingen. Een grotere uitdaging is om het bestaande woningbezit mee te nemen in deze ontwikkeling. De afgelopen jaren is er al veel gedaan aan isolatie en het toepassen van nieuwe technieken (zonnepanelen en het installeren van energiezuinige cv-ketels). Maar om de slag naar CO2-neutraal (in 2050) te maken, is veel meer nodig.

“We kunnen vaak niet – zoals bij nieuwbouw wél het geval is – in de grond boren om gebruik te maken van aardwarmte”, legt Van Gorp van Nathan uit. “Maar ook hier zijn oplossingen voor. De warmtepompen die gebruik maken van lucht, worden steeds geavanceerder. In dat geval staat er een unit op het dak of tegen het huis aan om de lucht naar de warmtepomp te voeren. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Ook voor de renovatiemarkt.”

De rijksoverheid stimuleert deze ontwikkeling door subsidie te geven op warmtepompen en andere duurzame energiesystemen.

Technische ruimte

De manier waarop we in Nederland bouwen zal er ingrijpend door veranderen. Techniek wordt steeds belangrijker. Van Gorp: “In het buitenland beginnen ze bij het bouwen van woningen of bedrijfspanden altijd al met de technische ruimte. Hier is dat vaak een sluitpost. De ketel en andere installaties worden weggefrommeld achter de wasmachine op zolder. In de woning van de toekomst staat het duurzame energieconcept centraal.”

Voor de Noordwijkse Woningstichting is die toekomst al begonnen.

 Hoofdfoto grondboren

Op het bouwterrein aan het Rederijkersplein worden de warmtebronnen geboord.

 

Tweede foto Warmtepomp

Jurgen van Gorp van het bedrijf Nathan demonstreert de warmtepomp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: