Veertig zorggeschikte appartementen aan het Rederijkersplein

Noordwijkse Woningstichting pakt bouwprogramma op

Met een nieuw uitgewerkt plan voor het Rederijkersplein hervat de Noordwijkse Woningstichting (NWS) haar bouwprogramma. Op een deel van de huidige dierenwei tegenover de winkelstrip komen veertig zorggeschikte appartementen in een energieneutraal complex. Het ontwerp is inmiddels voorgelegd aan de gemeente. Als alle procedures zijn doorlopen, hoopt de NWS begin 2018 met de uitvoering te beginnen.

Het plan van Venster Architekten en aannemersbedrijf Van Wijnen uit Haarlemmermeer is een moderne variant op het hofje: een vierkant gebouw, met een opening die toegang geeft tot een binnenruimte met een tuin en parkeergelegenheid. Daar omheen liggen – verdeeld over drie lagen – de veertig appartementen, samen met algemene voorzieningen als een scootmobiel- en fietsenstalling en de centrale entree. In het plan is een ontmoetingsruimte voor de bewoners opgenomen. ,,Dat was voor ons een belangrijke voorwaarde’’, zegt NWS-directeur Willem van Duijn. ,,Onze huurders kunnen hier tot op hoge leeftijd blijven wonen en houden op deze manier contact met elkaar en zo mogelijk ook met de buurt.’’

Het merendeel van de appartementen beschikt over een ruime woonkamer met balkon, één slaapkamer en een inpandige berging, die eventueel ook als tweede slaapkamer is te gebruiken. De zes appartementen op de hoeken zijn wat groter en hebben naast de berging ook een volwaardige tweede slaapkamer. Het merendeel van de woningen is volgens NWS-directeur Van Duijn bereikbaar voor de lagere inkomensgroepen met huurtoeslag. ,,We willen kwalitatief goed, maar ook betaalbaar bouwen’’, zegt hij.

Het gebouw aan het Rederijkersplein voldoet aan hoge duurzaamheidseisen. Op het dak komen 117 zonnepanelen, die worden aangesloten op de collectieve ruimtes. Het complex wordt verder voorzien van een ‘warme jas’: vloeren, gevels en dak zijn optimaal geïsoleerd. Ook aan het gebruik van bouwmaterialen stelt aannemer Van Wijnen hoge eisen. ,,Duurzaamheid betekent voor ons ook toekomstbestendig. Iets lang kunnen gebruiken of hergebruiken is de hoogste vorm van duurzaamheid.’’

De woon- en badkamer van de appartementen krijgen vloerverwarming en de technische installaties zijn behalve geavanceerd ook gebruiksvriendelijk en comfortabel. De appartementen zijn voorbereid op verdere huisautomatisering, waarmee op termijn ook diensten van zorgverleners kunnen worden aangeboden.

De procedure voor het bestemmingsplan, het aanvragen van de omgevingsvergunning en eventuele bezwaren nemen naar verwachting nog wel een jaar in beslag, maar de aannemer denkt uiterlijk begin 2018 met de bouw te beginnen. In de tweede helft van dat jaar hoopt de Noordwijkse Woningstichting dan met de toewijzing van de appartementen aan de huurders te kunnen beginnen.

Rederijkersplein totaalaanzicht

 

Gepubliceerd: