Stikstof en vleermuizen vertragen ook renovatie

Behalve nieuwbouw- hebben ook renovatieprojecten van de Noordwijkse Woningstichting hinder van de stikstofproblematiek. Maar voor het afgeven van de benodigde vergunningen voor de grote opknapbeurt van 32 woningen van het complex ‘Kruidhof’ is er nog een ander obstakel: de natuurwetgeving. Ook onderzoeken om vast te stellen dat er geen vleermuizen of gierzwaluwen onder de  daken nestelen, leveren extra vertraging op. Dat kregen de bewoners begin oktober te horen tijdens een informatieavond in het kantoor van de NWS.

Het complex Kruidhof bestaat uit 16 woningen aan de Van de Mortelstraat en 16 woningen aan de erachter gelegen Kruidhof. De huizen kampen met name met vocht- en ventilatieproblemen, terwijl ook de duurzaamheid te wensen overlaat. Bij een groot deel van de woningen zijn ook de badkamer, de keuken en het toilet aan vervanging toe.

Tijdens de renovatie krijgt het complex een nieuwe ‘schil’. Dat betekent dat zowel het dak als de gevels worden vervangen. De bovenwoningen krijgen ook een balkon. De nieuwe, goed geïsoleerde gevelpanelen worden kant-en-klaar aangeleverd en worden voor de bestaande muren geplaatst. Daardoor kunnen de bewoners tijdens de werkzaamheden in hun eigen huis blijven wonen. Wel worden er tijdens de werkzaamheden ‘rustwoningen’ ter beschikking gesteld omdat er onvermijdelijk geluidsoverlast is als er wordt gewerkt.

Bij het vervangen van het dak krijgt elke woning ook zeven zonnepanelen. Anders dan bij de nieuwbouw van de NWS worden de huizen na de renovatie niet gasloos. Dat zou bij dit type een te hoge investering vergen. Door de zonnepanelen en de veel betere isolatie gaan de energiekosten voor de bewoners wel omlaag.

De informatieavond bij de NWS was bedoeld om de bewoners van Kruidhof globaal te informeren over de plannen. Medewerkers van de woningstichting gaan ook nog bij iedereen langs om de werkzaamheden persoonlijk toe te lichten.

Zoals het er nu naar uitziet, begint de renovatie op z’n vroegst in april 2020.

Kruidhof01

De druk bezochte inloopavond in het kantoor van de NWS.

Kruidhof02

Een impressie van het complex ná de renovatie.

Gepubliceerd: